Hatha Yoga

Hatha Yoga

Yoga is de verbinding tussen lichaam en geest, de verbinding met jezelf, met anderen, en met de wereld daaromheen. 

Yoga betekent letterlijk verbinding of eenwording. Het is een eeuwenoud systeem, een manier van leven, om op een natuurlijke weg lichaam en geest in evenwicht te brengen.
Yoga is er voor iedereen die meer inzicht en verdieping wil krijgen in zichzelf, het leven en alles wat daarbij hoort. Of gewoon omdat het goed voelt… zonder oordeel. Ongeacht welke leeftijd, man of vrouw, lenig of niet. Iedereen is welkom. Zeker in deze jachtige tijd waarin we zoveel ‘moeten’ is het belangrijk dat we de tijd nemen voor onszelf.
We hoeven vaak niet minder te doen, maar wat we doen, kunnen we anders doen, met meer gerichte aandacht.

Hatha yoga is de yoga van het fysieke lichaam, het bewegen en de ademhaling. Het gaat bij deze vorm van yoga niet om ‘kracht’ of prestatie, maar om te voelen wat er nodig is… voor jou. Het gaat om de basis, waarin je mag zijn zoals je bent. Er is géén moeten, maar ontmoeten.

Centraal staat het ontspannen, het ‘laten gebeuren’. Het voor, tijdens, en na de oefening invoelen hoe deze doorwerkt… en bewust gewaar zijn van wat er gebeurt, met aandacht en zonder oordeel. En daarbij jouw lichaamsgrens onderzoeken. Waarbij je niet ‘lui’ wordt, maar ook niet forceert in wat er is.
Er is aandacht voor de adem, de adembeweging en de ademruimte. Ieder werkt hierin naar eigen ZIJN. Niet geforceerd werken met de adem, maar de ruimte voelen om de adem gewoon adem te laten zijn. Het fysiek bewegen en meebewegen, waardoor er op een natuurlijke manier ruimte komt in het lichaam, en de adem als vanzelf kan stromen. Waardoor de adem ruimte krijgt, en er ook meer ruimte komt in alles wat er is.
En daarnaast te accepteren als je die ruimte( nog ) niet kunt voelen. Want alles is goed, alles mag er zijn. De adem laat zien hoe de balans is tussen spanning en ontspanning, tussen binnen en buiten, en is daarmee de spiegel van de levensenergie.

Yoga ontspant lichaam en geest en geeft ruimte. Het versterkt je lichaam en brengt het in een betere conditie, waardoor allerlei klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Het leren luisteren naar wat jouw lichaam te vertellen heeft… en nodig heeft. Yoga is thuiskomen bij jezelf, een ontmoeting met jezelf.

Er is veel over yoga te vertellen, maar door zelf aan de slag te gaan, zal ieder op zijn/haar eigen wijze ervaren wat yoga te bieden heeft.
Het is een bewustwordingsproces wat je toe kan passen in het dagelijks leven, telkens weer met de beide voeten op de grond, met respect voor wat er is.

De Hatha-yoga is en blijft de basis in mijn lessen. Allerlei andere yogavormen, ervaringen, bijscholingen en groei maken dat het wel steeds meer mijn eigen yogavorm is geworden. Daarnaast is de natuur een grote inspiratiebron. En ook de yogalessen zelf en de cursisten die ik mag ontmoeten. Dat vind ik bijzonder om te ervaren. Dat deel ik graag met jullie. Want we blijven allemaal leraar en leerling.

De opbouw van een les bestaat uit losmaakoefeningen, dynamische en statische bewegingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (prana yama’s) en ontspanning.
Eenvoudige meditatietechnieken komen ook aan bod in de yogales. Oefenen in het stilzitten. De juiste zithouding zoeken. Wat werkt en voelt goed voor jou? Dat kan ook een stoel zijn of gesteund tegen een muur.
Er is ook veel ruimte voor meditatie in beweging. Zo zijn er allerlei manieren om rust te vinden in jezelf, waarbij je toch wakker en alert blijft.

Af en toe wordt er gewerkt met klank. Mudra’s, dans en klankontspanning worden aangeboden in speciale lessen.

Contact

Myrian Franken
Tel. 0411 – 62 30 83
myrian@yogadezonnegroet.nl

Fotografie door Karla Hoffman

Schuiven naar boven