De Zonnebloem

De Zonnebloem

Het beeld van mijn ‘Yoga de Zonnegroet’. 

De zonnebloem heeft me altijd al geïnspireerd. Ze straalt kracht uit en heel veel warmte, levenslust, liefde en licht. Maar ook kwetsbaarheid. Gegeven door al die goudgele bloembladen vanuit het midden. Het is een bloem die meebeweegt… meedraait, met de zon, naar het licht. Een bloem die symbool staat voor het gezicht van de mens. En daarin betrokkenheid toont naar zichzelf en de medemensen.

Mensen inspireren mij en ik zie de schoonheid in iedere mens. De zonnebloem staat daarin voor trouw, eerlijkheid, oprechtheid en bewondering. Ze richt zich op de dingen die energie geven, positief zijn en ondersteunen in de groei. Het goede halen uit het leven, in alles wat er is… in wat er op je pad komt.

Het midden van de zonnebloem straalt voor mij aardekracht uit. De basis, de eenvoud, met de beide voeten op de grond. Nodig om je staande te houden in deze chaotische en drukke, maar ook mooie wereld. In het midden zitten misschien wel 1000 pitjes, allemaal ‘hindernissen’ die je op je pad tegenkomt en ervaart ( uitwerkt ). Met daaromheen de goudgele blaadjes, die in alle kwetsbaarheid stralen en laten zien wat er is. Als ze verwelkt zijn dan blijft de basis – het midden – over. Van waar uit het weer verder gaat…

Ook in de Hatha–yoga ervaar ik dit. ‘Ha’ betekent zon en ‘Tha’ betekent maan. Die twee staan symbool voor de tegenpolen die in vele vormen in de mens aanwezig zijn. De zon met al zijn kracht, energie en beweging, en de maan met al haar rust, afkoeling, ontspanning… het opladen. Het donker en het licht wat aanwezig is in de zonnebloem. En alles wat daarmee verbonden is. De hele cyclus… telkens weer.

Het geven van eenheid, het zoeken naar de juiste balans. De bloemknop die ’s nachts weer terugdraait naar het oosten… waar ze wacht op de volgende zonsopkomst.

Voor mij geeft de zonnebloem me het vertrouwen op de weg die ik ga. Ze helpt me om in contact te zijn met het yoga pad – mijn yoga pad – het leven en met de mensen die ik ontmoet bij de yoga en ook daarbuiten.
Samen in verbinding zijn, in vertrouwen, elkaar inspireren en respecteren, het met elkaar delen. Dat is voor mij yoga, dat vind ik in de zonnebloem en bij Yoga de Zonnegroet… en dat wil ik met jullie delen…

Contact

Myrian Franken
Tel. 0411 – 62 30 83
myrian@yogadezonnegroet.nl

Fotografie door Karla Hoffman

Schuiven naar boven