Hatha-Yoga

Yoga, de verbinding tussen lichaam en geest

Yoga betekent letterlijk verbinding/eenwording. Een eeuwenoud systeem om op een natuurlijke manier lichaam en geest in evenwicht te brengen.
Yoga is geschikt voor iedereen die meer inzicht en verdieping wil krijgen in zichzelf, het leven en alles wat daarbij hoort. Ongeacht welke leeftijd, man of vrouw, lenig of niet, iedereen is welkom. Zeker in deze jachtige tijd waarin we zoveel “moeten”, is het belangrijk dat we tijd nemen voor onszelf.
We hoeven vaak niet minder te doen, maar wat we doen, kunnen we anders doen, met meer gerichte aandacht.

Hatha yoga is de yoga van het fysieke lichaam, het bewegen en de ademhaling. Ha- betekent zon, tha-betekent maan. Het gaat bij deze yoga niet om kracht of prestatie. Er is géén moeten, maar ontmoeten.
Centraal staat ontspannen, laten gebeuren. Tijdens en na de oefening invoelen hoe deze doorwerkt, bewust gewaar zijn van wat er gebeurt, met aandacht en zonder oordeel. De adem speelt hierbij een belangrijke rol, maar krijgt ook ruimte om gewoon adem te zijn.

Yoga ontspant lichaam en geest, versterkt je lichaam en brengt het in een betere conditie, waardoor allerlei klachten kunnen verdwijnen.

Er is veel over yoga te vertellen, maar door zelf aan de slag te gaan, zal ieder op zijn eigen unieke wijze ervaren wat yoga te bieden heeft.
Een bewustwordingsproces wat je toe kan passen in het dagelijks leven, telkens weer met de beide voeten op de grond.

De opbouw van een les bestaat uit dynamische en statische bewegingen, ademhalingsoefeningen en ontspanning.
Eenvoudige meditatietechnieken komen ook aan bod.
Instromen kan in een bestaande groep.
Iedereen werkt naar zijn/haar eigen kunnen.